Σελίδες

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ανάγκη για άμεση λύση : Η μικρή Κύπρος στο επίκεντρο του κόσμου


Guardian




Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013




Μπορεί η Κύπρος να αποτελεί μόλις το 0,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και όμως τις εξελίξεις της παρακολουθούν με ενδιαφέρον ανά το παγκόσμιο. Μετά την άρνηση της βουλής για κούρεμα των καταθέσεων, δέχεται αφόρητες πιέσεις για εξεύρεση Σχεδίου Β και συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει αφού από χθες Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα  στις Κυπριακές τράπεζες το πρωί της Δευτέρας.



Economist


Τα σενάρια ώρα με την ώρα αλλάζουν και η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να μαζέψει το ποσό των €5,8δις από άλλες πηγές ούτως ώστε να εξασφαλίσει τα υπόλοιπα  €10δις από την Τρόικα. Ταυτόχρονα όμως εξετάζεται και η εξεύρεση λύσης εκτός του μηχανισμού στήριξης.


Για εξεύρεση των 5,8δις και περαιτέρω δανεισμό από την Τρόικα τα σενάρια περιλαμβάνουν:

Ταμείο Αλληλεγγύης

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο να μαζέψει το ποσό που χρειάζεται από εσωτερικές πηγές οι οποίες περιλαμβάνουν την περιουσία της Εκκλησίας, τα αποθεματικά του ταμείου Προνοίας και εθελοντική συνεισφορά. Σήμερα κιόλας έφτασε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Το ταμείο αυτό θα δέχεται δωρεές, καθώς θα εκδίδει και θα πωλεί ομόλογα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου.

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Deutsche Welle» η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επιφυλάξεις για το ταμείο αυτό όπως και για την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να συμπεριλάβει τα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας.


Economist

Αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και περιορισμοί στις συναλλαγές

Τα δύο άλλα νομοσχέδια που κατατέθηκαν σήμερα, περιλαμβάνουν τον διαχωρισμό της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα καθώς και κάποιους περιορισμούς στις συναλλαγές λόγω έκτακτης ανάγκης. Στην «καλή» τράπεζα θα μεταφερθούν όλες οι καταθέσεις κάτω των €100.000 για να διασφαλιστούν ενώ η «κακή» θα περιλαμβάνει τα μη εξυπηρετούντα δάνεια και τις καταθέσεις άνω των €100.000. Η «κακή», θα προβεί σε εκποίηση των στοιχείων του ενεργητικού της για να πληρώσει τους ανασφάλιστους καταθέτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Πανίκου Δημητριάδη οι πλείστες θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Εάν η Βουλή περάσει το νομοσχέδιο, αντί για €5,8δις θα χρειαστούν €3,5δις».


Σενάρια εκτός Τρόικας

Ταυτόχρονα εξετάζεται και η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης εκτός Τρόικας. Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου δήλωσε στο Mega ότι:  «Δε μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας. Θα εξαντλήσουμε βέβαια κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής».


Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα


Telegraph
Στις εναλλακτικές επιλογές βρίσκεται η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα. Την άποψη αυτή υπερασπίζετε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο οποίος δήλωσε στο Σκάι ότι «Με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να φύγουμε από την ευρωζώνη. Είναι αρκετή η λίρα μας», συμπληρώνοντας στην συνέχεια πως «ο λαός αυτές τις ημέρες ζει τη συμπεριφορά των εταίρων μας στην Ευρώπη και είναι αποφασισμένος να σταθεί στα δικά του πόδια». Επίσης, το σημερινό κύριο άρθρο των Times προειδοποιεί την Ευρωζώνη ότι πιθανή έξοδος της Κύπρου από τη νομισματική ένωση θα μπορούσε έστω και μακροπρόθεσμα να έχει συνέπειες ανάλογες με την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ωστόσο οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα Boersen Zeitung αντικρούουν τα πιο πάνω. Ο κ.Σόιμπλε διαβεβαιώνει τους Γερμανούς ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε για το Ευρώ» και ότι «Το κοινό νόμισμα παρέμεινε σταθερό κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα».



Διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Για εξεύρεση βοήθειας στρέφεται η Κύπρος στη Ρωσία. Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ήδη βρίσκεται στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ  γίνεται προσπάθεια για να βρεθούν «όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να ενδιαφερθούν οι Ρώσοι για να συνδράμουν με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο είτε εξ ολοκλήρου». «Είναι μία από τις μοναδικές πιθανότητες που έχουμε για να βοηθηθούμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την «Financial Times» στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται ο τομέας της ενέργειας  με πιθανή πρόσβαση στο φυσικό αέριο καθώς και η εξαγορά κυπριακής τράπεζας.


«Trend» στα κοινωνικά δίκτυα και στις εφημερίδες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το «Όχι» του Κυπριακού Κοινοβουλίου έγινε πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες και η Κύπρος παρέμεινε «trend» στο twitter για μεγάλο χρονικό διάστημα με την μορφή #Cyprus και #Cyprus_bailout. «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» έγραψε η Γαλλική εφημερίδα Liberation ενώ η La Tribune αναρωτήθηκε «Μα ποιος είχε την ιδέα να φορολογήσει τις τραπεζικές καταθέσεις;». Η ιταλική Corriere della Sera με την σειρά της έγραψε ότι «η Κύπρος με την απόφαση που πήρε στο Eurogroup κατάφερε να ταρακουνήσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις εύθραυστες οικονομικές ισορροπίες στην Ευρώπη».

Economist






Πρωτοσέλιδο και στην Βελγική Le Soir η Κύπρος με τίτλο «Αποταμίευση: ένα ταμπού έσπασε στην Ευρωζώη» ενώ το Reuters έγραψε πως «οι Κύπριοι απέρριψαν ένα βαθιά αντιλαϊκό φόρο στις τραπεζικές καταθέσεις».

Παρόλα αυτά η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα και οι τελευταίες εξελίξεις δεν βρίσκονται με το μέρος μας. Παρά τις σεβαστές προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων η Τρόικα επιμένει ότι η όποια λύση πρέπει να συνοδεύεται με κούρεμα. Υπομονή, ψυχραιμία και ενότητα. Ας μην ξεχνάμε, πως η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.


Διάφορα Tweets που κίνησαν το ενδιαφέρον