Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Τα ποσοστά της Ανεργίας αυξάνονται με…αύξοντα ρυθμό!!



Ο νότος της Ευρώπης θα πρέπει να βοηθηθεί επειγόντως προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση’ δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος απασχόλησης Λάζλο Άντορ, αναφερόμενος στην συνεχόμενη αύξηση της Ανεργίας σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία.

Τις συνέπειες της ανεργίας βιώνει για τα καλά πλέον και η Κύπρος αφού τα ποσοστά της αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Η Κύπρος που τον Σεπτέμβριο του 2008 με ανεργία μόλις 3,8% κατείχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα πέντε χρόνια μετά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αφού το ποσοστό έχει φτάσει το 12,2%. Η χώρα μας το 2012 έχει ξεπεράσει όχι μόνο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρωζώνης με ποσοστά 10,6% και 11.6% αντίστοιχα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας σε ένα έτος (από 8,5% σε 12,2%) μετά από την Ελλάδα.




Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και αρμόδιου για τα οικονομικά, νομισματικά και το Ευρώ, Όλι Ρεν, ‘ Η Ευρώπη περνάει μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής η οποία θα διαρκέσει ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από το επόμενο έτος.’ Το 2013 η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσει μια πολύ μικρή αύξηση της τάξεως του 0,1% του ΑΕΠ.

Δυστυχώς όμως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κυπριακή οικονομία δεν συμπίπτουν με τις δηλώσεις του Όλι Ρεν αφού δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί οδηγώντας σε μείωση του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια (2013 και 2014) κατά 1,7% και 0,7% αντίστοιχα. Η αυξητική τάση της ανεργίας θα εξακολουθήσει, αφού το 2013 το ποσοστό προβλέπεται γύρω στο 13,1% και το 2014 υπολογίζεται να αγγίξει το 13,9%.





Το ποσοστό ανεργίας της Κύπρου φαντάζει ακόμα πιο μεγάλο και σημαντικό εάν το συγκρίνουμε με αυτό της Μάλτας, ενός μικρού νησιού με μικρή οικονομία όπως και αυτή της χώρας μας. Η Μάλτα κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό της σχεδόν σταθερό τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται στο 6.4% , περίπου το μισό από το 12,2% της Κύπρου. Η μεγάλη διαφορά παραμένει και στην ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών με 16.2% το ποσοστό της Μάλτας και 29.3% της Κύπρου.


 Παρόλα αυτά η έκθεση της Κομινσιόν μας χαρίζει μία νότα αισιοδοξίας και ανακούφισης αφού μετά το 2014 οι διάφορες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας θα αρχίζουν να αποδίδουν, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των χωρών προς την Ευρωζώνη και κατά συνέπεια την Κύπρο.